Posted in Överdelar vuxen

Finns ordet? Överdragsblus

 

Jag är i konstant behov av plagg att “ha över”. Över prästskjorta till exempel. När jag var på mellandagsrea såg jag ett sådant plagg, provade, men: ärmarna var för smala för att ha en skjorta/blus under. Jag konstaterade att skärningen var synnerligen enkel och att jag hade tyger att göra något motsvarande av. Sen började jobbet. Jag har en gammal sybok från 70talet med riktigt enkla mönster. Där hittade jag ett mönster för plagg med helskurna ärmar, vet inte om det heter så, alltså ärmar som sitter direkt på fram- resp bakstycke. Jag använde mig av grundmönster för jackan för att ha rymliga ärmar. För en gångs skull sydde jag upp ett provplagg och fick då ta bort några centimeter på vidden. Sprunden, både i halsen och i sidorna, är lite v-formade. I nederdelen integrerade jag fickor, för sådana ska man ha. Ylletyget jag använde var inte så väldigt stort, så bredden på de svarta remsorna fick dimensioneras efter detta.

Hela plagget är så kort att det är meningen att det man har under ska synas nedanför. Det tycker jag kan vara lite fint.

Material:

  • Överdel: ylletyg från loppis
  • Nederdel: en slaktad svart sidenkjol

Mönster: Omgjord Jacka ur “Sy kläderna själv”

Utsmyckning: Sashikoinspirerad broderi

Advertisement

Author:

Vad jag vill bli när jag blir stor: allkonstnär och vis! Jag jobbar på det. Annars är jag präst i Svenska kyrkan, gift, trebarnsmamma och enligt sonen en ”behållare” eftersom jag spar de mest udda grejer för att återbruka. Blicken som ser möjligheterna i skräp och det bortvalda kan tidvis vara plågsam att äga: det finns inte tid för alla idéer. En del blir förverkligade och de ska få komma med i denna blogg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s