Posted in Upcykling

Tröja blir kofta

Köpte mig på Röda Korset en riktigt fin tröja från Sand, herrstorlek, säkert xl eller liknande, med polokrage. I ren ull. Jag har använt den som den var – alldeles för stor – ett tag men hela tiden haft idén att göra om den till en kofta. Det kändes bara så knepigt att klippa i ett så fint plagg. Jag borde kanske låtit den hänga där den var och vänta på någon som den passade på, men jag kunde inte motstå. Sen mötte jag på ett begravningskaffe en man som jobbade på Sand. Jag berättade om tröjan och sa att jag hade lite dåligt samvete när jag ville klippa i den. Han sa att jag fick, att han gav mig sin tillåtelse.

Nu är det gjort. Jag klippte bort polokragen, muddarna i nederkant och ärmmuddarna. Jag klippte upp den uppifrån och ner längs mitten. Sen overlockade jag alla nyklippta kanter. Sen vek jag in en liten kant, ungefär lika bred som overlocksömmen. längst ut på vikningen plockade jag sedan upp maskor med en ganska tunn virknål. Jag började längs halskanten och virkade pikoter. Längs framkanterna började på ena sidan, sedan satte jag knappnålar i var tionde maska och sedan knappnålar på samma höjd i den andra framkanten så att det skulle bli lika många maskor på båda sidor. Nederkanten är virkat med fasta maskor och kräftmaskor. I ärmsluten plockade jag lite färre maskor så att de skulle gå ihop lite, sen pikoter på det. Jag hittade så fina knappar i min samling och anpassade antalet knapphål efter hur många knappar jag hade.

Jag älskar koftan som den blev och har upptäckt att den tillsammans med en engelsk oljerock är minst lika varm som min vinterjacka från Fjällräven. Så det blev ett bra köp med facit i hand, och mitt samvete håller sig någorlunda stilla.

Advertisements

Author:

Vad jag vill bli när jag blir stor: allkonstnär och vis! Jag jobbar på det. Annars är jag präst i Svenska kyrkan, gift, trebarnsmamma och enligt sonen en ”behållare” eftersom jag spar de mest udda grejer för att återbruka. Blicken som ser möjligheterna i skräp och det bortvalda kan tidvis vara plågsam att äga: det finns inte tid för alla idéer. En del blir förverkligade och de ska få komma med i denna blogg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s